Sayfa Görseli

Ramazan Tarifleri

SAĞLIK VE LEZZET RAMAZAN SOFRALARINDA

SAĞLIK ve LEZZET RAMAZAN SOFRALARINDA

Ramazan ayında uzun saatler aç kalan vücudumuzun halsiz düşmemesi için dengeli beslenme büyük önem taşıyor. Diğer yandan bağışıklığımızı güçlü tutmaya da her zamankinden daha fazla özen göstermemiz gerekiyor.

Sizler için Muratbey Beslenme Danışmanı Prof. Dr. Muazzez Garipağaoğlu’nun, Ramazan ayında beslenmede dikkat edilmesi gerekenler hakkında tavsiyelerini derledik;

Uzun saatleri gıda ve sıvı almadan geçirdikten sonra oturulan iftar sofralarına özellikle dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizen Muratbey Beslenme Danışmanı Garipağaoğlu; “Gerek uzun süreli açlık gerekse Ramazan gelenekleri nedeniyle çok fazla yiyecek ile donatılabilen iftar sofraları; mide gerginlikleri, reflü, tansiyon yükselmesi, kan şekerinde hızlı artış ve kilo alma gibi sorunlara neden olabiliyor. Bu nedenle oruç, iki bardak su ile açılmalı. Hurma, zeytin, az tuzlu, D vitamini ile zenginleştirilmiş peynirler gibi iftariyelikler ve çok sıcak olmayan bir çorba da midenin rahatlamasını sağlar. Eğer mümkünse bunların ardından 15 dakika yemeğe ara verilmeli. Ardından protein, karbonhidrat ve yağ yönünden dengeli ana yemekler, salata ve yoğurt yenilebilir.

En sık yapılan hatalardan biri de iftar sofralarında tatlı tüketmektir. Tatlı tüketiminin yemekten en az iki saat sonrasına bırakılması gerekiyor “ diyor. İftardan 1-2 saat kadar sonra meyve, güllaç, dondurma, sütlaç benzeri ya da meyvelerle yapılmış tatlıların yenebileceğini, su, soda, yeşil-siyah çay, diğer bitki çayları, kahve, az şekerli limonata, komposto vb. içeceklerle sıvı alımının desteklenebileceğini belirtiyor.

Az Tuzlu ve Az Yağlı Besinler Tüketin, Sahura Kalkmayı İhmal Etmeyin 

Ramazan’da daha verimli bir gün geçirebilmek için sahur öğününün mutlaka yapılmasını hatırlatan Prof. Dr. Muazzez Garipağaoğlu; sahurda ve iftarda az tuzlu ve az yağlı yiyecekler yenmesi gerektiğini aktarıyor. Peyniri sofralardan eksik etmeyin uyarısı yapan Garipağaoğlu, “Peynir, içerdiği yüksek protein sayesinde vücudu uzun süre tok tutuyor. Yoğun kalsiyum içeriği ile de kemik sağlığını destekleyen peyniri az tuzlu tüketmek gerekiyor. Burgu, Topi, Sürmeli gibi az yağlı ve az tuzlu peynirleri tüketerek hem susamayı engeller hem de tokluğu uzun süre sağlayabilirsiniz” diyor.

Ramazan Ayında Bağışıklığı Güçlendirmek İçin D Vitamini İle Zenginleştirilmiş Peynirleri Tercih Etmeliyiz

Bağışıklığı destekleyen en önemli besin ögelerinden biri D vitaminidir. İki yaşını geçmiş tüm bireylerin günlük alması gereken D vitamini miktarının 15 mikrogram olduğunu aktaran Garipağaoğlu, “Vücudun D vitamini düzeyinin yeterli olması, Ramazan süresince bağışıklık sistemini destekler. D vitamininin ana kaynağı güneştir. Oruçluyken güneşlenmek susuzluğu artırır. Bu nedenle Ramazanda, D vitaminini vücuda alabilmek için güneşlenmek yerine, iftar ve sahur öğünlerinde D vitamini ile zenginleştirilmiş peynir tüketmek önemlidir’’ diyor.

“Sağlıklı iftar ve sahur sofraları için peyniri sofralarınızdan eksik etmeyin” önerisine uyarak biz de sizler için bu Ramazan her gün yeni bir sağlık ve lezzet dolu tarif paylaşıyoruz

Sağlık ve Lezzet dolu bir Ramazan dileriz

Afiyet Olsun